Calisson bonbony z Provence
Tradiční francouzská oválná pochoutka se špičatými konci, jejíž tvar je tak originální. Najdete v ní všechny chutě mandlí, kandovaného melounu a kandované pomerančové kůry. Vychutnejte si ho při každé příležitosti!
Calisson je jedním ze 13 provensálských vánočních dezertů.
Kolem Calissonu se točí několik legend, ale ta nejznámější se datuje do 15. století, kdy zde žil král René d'Anjou, poslední hrabě z Provence. Říká se, že požádal cukráře, aby pro jeho ženu Jeanne de Laval vyrobil sladkost. Když se jednou usmála, jeden z jejích příbuzných řekl: Di calin soun "To jsou plyšáci". A tak se zrodil calisson.
Calisson bonbony jsou uloženy v kovové krabičce ve tvaru diamantu.
Babička Chantal doporučuje:
Vychutnejte si ho při každé příležitosti!
Skladujte zavřené a chráněné před vlhkostí při teplotě 18 až 22 °C.
Doba skladování: 18 měsíců
Výrobce
Vše začalo v roce 1920, kdy se Charlotte a Antonin Chambonnièrovi, milovníci historie, rozhodli založit továrnu "Nougat Diane de Poytiers". Diane de Poytiers, vévodkyně z Dauphinois, se narodila v 16. století nad Montélimar v Drôme. Milovala nugát, byla jeho velvyslankyní po mnoho let a nechala ho vyrábět na dvoře krále Jindřicha II. Charlotte a Antonín si mysleli, že by mohla být krásnou múzou pro jejich budoucí továrnu na nugát, a rozhodli se zaregistrovat její jméno jako ochrannou známku. Tak začal řemeslnný příběh rodiny výrobců nugátů v Montélimaru, který trvá již tři generace. Dnes v tradici pokračuje Charlottin vnuk Frédéric Chambonnière se svým týmem.
Jeho mottem je upřednostňovat používání místních a autentických produktů, jako je med a mandle, aby bylo možné lépe kontrolovat kvalitu surovin. Řemeslný nugát Rozhodující je způsob vaření, čas vaření, ale také přítomnost člověka. Řemeslný nugát se vaří v měděném kotli více než dvě hodiny a na teplotu, při které se jednotlivé ingredience vaří, musí dohlížet jedna osoba. Ve společnosti Diane de Poytiers se dokonce i balení nugátu provádí ručně!
Diane de Poytiers vyrábí především nugát Montélimar, měkký i tvrdý, ale má také tajemství několika domácích specialit, jako je medový nugát, bio nugát, karamelový nugát se solí Guérande, nugát s levandulovými květy nebo fíkový nugát. Nugátové pomazánky Montélimar z pražených mandlí a našeho domácího nugátu.
Samozřejmě bez palmového oleje.
Potěšení pro malé i velké!
Složení
Mandle, kandované melouny (melouny, glukózo-fruktózový sirup, cukr), cukr, glukózo-fruktózový sirup, vaječný bílek, kandovaná pomerančová kůra (pomerančová kůra, glukózo-fruktózový sirup, cukr), nekvašený chléb (bramborový škrob, slunečnicový olej), přírodní aromata (chinin).