Je pikantní a autentická a skvěle se hodí k přípravě hořčičných omáček nebo k pečení masa v troubě. Staromódní hořčice je výsledkem tradičního výrobního procesu. Jak napovídá její název, její původ sahá až do římských dob, kdy se semínka smíchala s nezkvašenou hroznovou šťávou a použila se k ochucení masa nebo ryb.
Dnes se naše tradiční hořčice vyrábí v Alsasku. Vyrábí se z celých hořčičných semínek, na rozdíl od tradiční hořčice, která se vyrábí z mletých hořčičných semínek. Semena se nejprve namočí do octa a poté se smíchají se solí. Poté se nahrubo rozdrtí, aby vznikla pasta s celými semeny. Tato pasta se pak na několik dní uloží do sudů, čímž získá zrnitou strukturu a jedinečnou chuť.
Hořčice à l'Ancienne se často používá ke grilovaným masům nebo sendvičům a je velmi ceněna pro svou výraznou chuť a strukturu, která dodává pokrmům křupavost. Rabbit à la moutarde à l'Ancienne je chutné rodinné jídlo, které se snadno připraví zředěním hořčice s crème fraîche.
Váš pokrm získá na intenzitě, pokud kousky masa před opékáním v kastrolu potřete hořčicí. Naše vegetariánská pochoutka: lžíce staromódní hořčice, která okoření pórkové fondue!
Babička Chantal doporučuje
Před otevřením: skladujte při pokojové teplotě, chraňte před světlem a zabraňte tepelnému šoku. Po otevření: uchovávejte na chladném místě. Spotřebujte do data minimální trvanlivosti (BBD) uvedeného na obalu.
Výrobce
Řemeslník všech dohod již 150 let. U kořenů naší historie stojí nadšení muži a ženy, ředitelé společnosti, zaměstnanci, dodavatelé a partnerští zemědělci, kteří již 150 let udržují naše know-how. Naše společnost vznikla spojením dvou společností, Alélor a Raifalsa, setkáním hořčice a křenu z Alsaska. Vraťte se o krok zpět v čase a vydejte se po stopách historie alsaského koření.
1873 Jean STUMPF je zakladatelem továrny na hořčici „STUMPF FRÈRES“ v Lingolsheimu, která se nachází v Résidence Louxor, bývalé restauraci Lion Rouge.
1897 Auguste STUMPF, třetí syn Jeana Stumpfa, přebírá továrnu na hořčici poté, co se o ni dělí se svými dvěma bratry. Továrna se přestěhovala na adresu Rue du Maréchal FOCH 65 v Lingolsheimu. Roční produkce hořčice vzrostla z 200 na 300 tun.
Alélor - 1927 Továrnu převzal Robert STUMPF, nejmladší syn Augusta STUMPFA. V té době zaměstnával mlynáře na hořčici, řidiče a dva dělníky na balení. do sklenic, kbelíků a sudů.
Alélor - 1930 Továrna na hořčici byla poprvé rozšířena o novou výrobnu kysaného zelí s 8 skladovacími nádržemi, z nichž každá pojme 10 tun. Počet zaměstnanců se zvýšil na 10. V průběhu desetiletí se společnost rozšířila o výrobnu smaženého bílku a rohlíků. To znamenalo začátek balení několika tun jemných nakládaných okurek v octě.
Alélor - 1939 Robert STUMPF si zaregistroval ochrannou známku „Alélor“, což byla zkratka slov Alsasko a Lotrinsko. Během války bylo možné vyrábět pouze hořčici a kysané zelí a jeho vedlejší činnosti byly kvůli nedostatku surovin značně omezeny.
Alélor - 1950 Suzanne STUMPF, Robertova dcera, přebírá podnik po boku své matky Sophie STUMPF. Byly zmodernizovány mlýnky na hořčici a zřízena výrobní linka na sladkokyselé okurky, červenou řepu a smaženou běličku.
Raifalsa - 1950 Rodina URBAN a rodina MAHLER-SCHNEPP začínají v Mietesheimu pěstovat první kořeny křenu. Kořeny se prodávají celé z farmy velkoobchodníkům se zeleninou nebo soukromým osobám.
Alélor - 1956 Georges URBAN a jeho sestra Marguerite SCHMIDTOVÁ zakládají v Mietesheimu na adrese 48 Rue Principale ve venkovském statku společnost RAIFALSA. Společnost nabízí strouhaný a balený křen podle tří historických receptur: čistý strouhaný křen, křen s remuládou a křen s majonézou.
Alélor - 1981 Suzanne STUMPF odchází do důchodu, čímž se uzavírá cyklus 4 generací STUMPFů v čele společnosti. Alélor se stává dceřinou společností skupiny COOP ALSACE.
Alélor - 1991 Byla přijata novela, která ruší zákaz prodeje sladké hořčice mimo regiony Bas-Rhin, Haut-Rhin a Moselle. Do tohoto data francouzské předpisy o výrobě hořčice kodifikovaly označení „hořčice“ pouze pro dijonskou hořčici, vyráběnou výhradně z hnědých semen. Přípravky vyrobené ze žlutých semen musely mimo místní zákon používat název „koření“.
Raifalsa - 1992 Založení družstva pěstitelů křenu Alsaraifort. Raifalsa - 1994 Společnost RAIFALSA je koupena společností Rémy LIENHARD. Začíná výstavba nové výrobní jednotky o rozloze 1 500 m² v ulici Rue de la Gare 4 v Mietesheimu, aby se společnost přestěhovala z tradičního statku.
Raifalsa - 1997 Rodina TRAUTMANN odkupuje společnost RAIFALSA. Byla dodána budova splňující nové standardy pro výrobu čerstvých produktů a distribuci výrobků do supermarketů a hypermarketů.
Raifalsa - 2000 Koupě Conserverie SCHAAL v Geispolsheimu umožnila společnosti Raifalsa rozšířit sortiment o konzervované potraviny (okurky, červená řepa, bílá cibule, mrkev atd.).
2006 Rodina TRAUTMANNŮ odkupuje společnost ALELOR STUMPF FRERES, která se stává 100% dceřinou společností společnosti RAIFALSA. Provozovny v Lingolsheimu jsou po rozšíření o 1 000 m² přemístěny do Mietesheimu do nové výrobní jednotky hořčice.
2008 Polní pokusy prováděné ve spolupráci s Alsaskou zemědělskou komorou vedly k první sklizni jedlých semen hořčice v Alsasku od roku 1940. V témže roce je rybí divize (treska bezvousá, rohlíky, sledi) prodána společnosti EST-FRITURE.
2009 Alain TRAUTMANN přebírá vedení společnosti RAIFALSA-ALELOR. Obě společnosti se spojují v jeden subjekt. Nová přístavba budovy o rozloze 1 200 m² zvyšuje skladovací kapacitu a vybavuje podnik nakládací rampou.
2015 Továrna na hořčici DOMAINE DES TERRES ROUGES je odkoupena od skupiny PAGES VEDRENNE, lihovaru se sídlem v Turenne v Corrèze, který se specializuje na výrobu alkoholických nápojů, aperitivů, likérů a destilátů, pro něž se dříve používala hořčice. Podnik na výrobu koření se vrátil do Mietesheimu, kde se stal součástí prémiové značky ALELOR pro lahůdkářství.
2019 ALELOR uvádí na trh své receptury majonéz. Výroba majonézy jako třetí činnosti je výsledkem ročního výzkumu a vývoje s cílem skloubit chuť a texturu blízkou domácí výrobě s omezeními týkajícími se ochrany a bezpečnosti potravin. Přírodní suroviny se používají již ve fázi návrhu: vejce od francouzských slepic z volného chovu, slunečnicový olej, vlastní hořčice a žádné konzervační látky. K dispozici jsou dvě receptury: obyčejná majonéza a majonéza s divokým česnekem.
2019 Vytvoření značky PIQUE ASSIETTES, značky společnosti ALELOR. PIQUE ASSIETTES prezentuje odborné znalosti společnosti v oblasti získávání a výroby ekologických produktů. Je určena výhradně pro síť specializovaných bioprodejen.
2020 Společnost ALELOR získává státní značku EPV (Entreprise du Patrimoine Vivant), která je uznáním jejího závazku zachovat vynikající francouzské know-how.
2021 Společnost získává značky PME+ a Alsace Excellence jako uznání svého závazku snižovat množství odpadu, zlepšovat kvalitu a získávat místní suroviny. V létě 2021 umožnilo partnerství s alsaským zemědělcem společnosti ALELOR podpořit pěstování ekologických okurek v Alsasku.
2022 Společnost ALELOR vyrábí v Mietesheimu řadu 8 bio hořčic ze 100% francouzských semen, které uvádí na trh pod značkou PIQUE ASSIETTES.
2023 Společnost ALELOR slaví 150. výročí svého založení a pokračuje v inovacích s novými omáčkami a novými projekty...
Kvalita produktů
Zodpovědná, místní a kvalitní výroba Ve společnosti Alélor si uvědomujeme, co je pro naši společnost v sázce do budoucna, a myslíme na budoucí generace. Naše základní hodnoty jsme promítli do politiky společenské odpovědnosti.