Co je to foie gras?
Foie gras, je francouzská kulinářská specialita z čerstvých překrmených husích nebo kachních jater. Husy nebo kachny jsou překrmovány převážně kukuřicí. Váha jater se po vykrmení pohybuje okolo 700 – 900g u hus a 300 – 400g u kachen.
Historie foie gras [fwaɡrɑ] foa gra, sahá 4 500 let zpět do Egypta na okraj Nilu, kde si Egypťané začali všímat migračních hus, které si dělaly zásoby a překrmovaly se před dalším odletem. Díky tomu začali sami překrmovat své husy pro maso a játra. Poté tuto praktiku převzali i Románští obyvatelé hlavně v Gaule (dnešní Francii). V dnešní době má Francie prvenství ve výrobě a konzumaci foie gras.
Kde se vyrábí foie gras?
Francie je první ve výrobě foie gras, výroba se pohybuje okolo 20 000 tun za rok.
Výroba foie gras ve Francii spadá pod tři hlavní regiony: Aquitaine, MidiPyrenées a Pays se Loire (jihozápad Francie).
Import foie gras se týká menšího množství z Maďarska a Bulharska.
Proporce trhu mezi husím a kachním foie gras – je 92% kachní a jenom 8% husí.
Jaký je rozdíl mezi celým foie gras (entier) a blokem (bloc)?
Pojem bloc de foie gras (blok foie gras) a foie gras entier definuje a reguluje obsah produktu.
Blok kachní/husí foie gras (bloc de foie gras):
koupíte zde
Jedná se o několik foie gras společně zpracovaných, což umožňuje získat emulzi se zcela jemnou strukturou, ideální na tousty k aperitivu.
Stále je to 100% foie gras (kachní játra) se solí a pepřem, ale není to celek jater tzv. foie grasentier.
VÝHODY: cenově dostupnější, 100% foie gras, různé velikosti porce, snadné roztírání na toust,snadno se integruje do receptů
Celá kachní foie gras (foie gras entier):
koupíte zde
Toto je nejlepší kvalita foie gras, která vám může být nabídnuta. Je to lalok extra čerstvých foie gras, očištěných a kořenených. Relativně dražší než jeho protějšek. Cenový rozdíl se odráží ve výrazně vyšší kvalitě.
VÝHODY: chuť a textura, 100% foie gras, přirozený vzhled, tradiční, pro gurmány
Jak servírovat a podávat foie gras?
Kdy servírovat foie gras? Na samém začátku jídla nebo po předkrmu, když jsou Vaše chuťové buňky stále čerstvé a připravené. Můžeme také být podávaná na toustu. Vlažná foie gras jsou nejlepší k aperitivu.
Jakou teplotu má mít foie gras? Před podáváním ideálně nechte vychladit 48 hodin v ledničce. 15 minut před ochutnávkou je vyjměte z ledničky. Nikdy nevkládejte foie gras do mrazáku, protože by to mohlo poškodit jeho strukturu a aroma.
Jak porcovat foie gras? Obvykle se servíruje na plátky o tloušťce asi 1 cm. Mohou být porcovány velmi tenkým drátem (lyra) nebo čepelí bez zubů namočenou v horké vodě. Poté plátky položíme na vychlazené talíře.
Lyru na foie gras koupíte zde
Jak degustovat foie gras ?
Především se vyhněte stírání (například jako paštika). Foie gras pouze uřízněte a položte na pečivo. Vložte do úst a nechte roztavit na patře. Potěšení přichází okamžitě. Může být také použit jako aperitiv, do salátu nebo omelet.
Jaké víno k foie gras?
Ideální je sladké bílé víno, ale v některých případech může být vhodné i suché bílé víno.
Sladké bílé víno: z Jurancon, Sauternes nebo Monbazillac.
Suché bílé víno: z Savenniéres, Saumur nebo Graves
Jaké pečivo k foie gras?
Nejběžnějších způsobem podávání je na opečeném toustu nebo briošce (brioshe) jako aperitiv nebo jako předkrm.
Další způsoby podávání: perníkový chléb nebo chléb se sušeným ovocem.
Jaké ovoce se hodí k foie gras?
Čerstvé ovoce: fíky, hrušky a hrozny
Sušené ovoce: meruňky, datle nebo sušené švestky
Marmelády a džemy: cibulové nebo zázvorové
Chutneys (čatný): fíkové, hruškové, meruňkové
Zakoupíte zde
Rada babičky Chantal
Foie gras můžeme dochutit prvotřídní mořskou solí (fleur de sel) a pepřem, který se dokonale hodí této pochoutce
Kde koupit kvalitní foie gras?
Kvalitní foie gras přímo z farmy z návodem k servírovaní můžete koupit v obchůdku babičky Chantal. Vybrala pro vás kvalitní foie gras dle tradiční receptury z rodinné farmy ze západu Francie.
Můžete se těšit na:
- ♥ Tradiční recepturu
- ☘ Výroba v rodinné farmě
- ☺ Potěšte sebe a své hosty
Dárkové balíčky pro vás a vaše nejbližší i domácí mazlíčky
Nejnovější komentáře