Objevte tento francouzský domácí recept na tříkrálový koláč „galette des rois“, který je nepochybně lepší a mnohem levnější než jiné recepty. Na konci nemusíte přidávat hrst mandlí, i když jsou tak dobré! Historii, tříkrálového koláče „galette des rois“ najdete zde
Příprava: 15 min – Pečení: 30 min – 8 osob – Jednoduchý
Ingredience pro tříkrálový koláč
- Listové těsto 2x
- Máslo 100g
- Mleté mandle prášek 125g
- Cukr 100g
- Vajíčka 3x
- Hrstka mandlí
Příprava tříkrálového koláče
- V misce smíchejte měkké máslo s cukrem a mandlovým práškem. Přidejte postupně 2 vejce, dobře zamíchejte. Chcete-li křupavější galetku, přidejte hrst celých drcených mandlí.
- Rozložte listové těsto na plech, pokrytý papírem na pečení. Pomocí štětce navlhčete okraje těsta, aby se krém nerozlil ven.
- Mandlový krém rozlijeme do středu těsta. Pro milovníky tradice je čas dát fazoli.
- Položte na vrh druhé listové těsto. Okraje těsta přitlačte prsty tak, aby dobře přilnuly, a poté je sklopte dovnitř. Opět stiskněte okraje těsta prsty a poté je škrábněte špičkou nože nebo vidličkou.
- Vejce smíchejte s lžičkou mléka, pak ním koláč poprvé potřete. Umístěte jej na 30 minut do chladničky, nechte odpočinout a poté znovu potřete. Dávejte pozor, aby jste nepotřeli po stranách, protože by to bránilo tomu, aby se listové těsto zvedlo.
- Špičkou nože nakreslete na dort úhlopříčky nebo jakýkoli jiný požadovaný tvar (uši, korunu atd.). Pečte při 240°C po dobu 10 minut, poté snižte teplotu na 180°C po dobu posledních 20 minut pečení. Pečte do zlatova.
Nejmladší člen rodiny náhodně rozděluje kousky koláče. Kdo najde fazoli v jeho kousku koláče bude králem!
Bon appétit!

Nejnovější komentáře