Pravá francouzská cibulačka od babičky Chantal.

Dnes si společně uvaříme klasiku, která ve francouzské kuchyni nesmí chybět, je to recept na pravou francouzskou cibulačku (soupe à l’oignon). Pojďme na to 😊

Příprava: 10min – Vaření: 40min – Jednoduchý – 4 osoby

Ingredience

  • 4 velké cibule (nebo 5 středních)
  • 100g strouhaného sýra Gruyère nebo Ementál
  • 4 plátky chleba
  • 1l domácího drůbežího (nebo hovězího) vývaru
  • 20g másla
  • 1 polévková lžíce mouky
  • Sůl
  • Pepř
  • Kalorie = vysoké 😊

Postup:

  1. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na tenké kroužky.
  2. Rozpusťte máslo v hrnci a cibuli opečte asi 3 minuty než zezlátne.
  3. Cibuli posypte moukou, promíchejte a vařte 30 sekund.
  4. Přidejte sůl, pepř a zalijte vývarem. Hrnec zakryjte a vařte 30 minut.
  5. Polévku nalijte do 4 zapékacích misek.
  6. Do polévky přidejte plátky (větší kostky) chleba, posypte nastrouhaným sýrem Gruyère nebo ementálem a na několik minut vložte zapéct do trouby.
  7. Po vytažení ihned podávejte!
Pravá francouzská cibulačka
Pravá francouzská cibulačka

Tipy a rady pro další přípravy francouzské cibulačky:

V dalších receptech můžete vývar snadno nahradit suchým bílým vínem. Pro lahodnou gurmánskou cibulovou polévku smíchejte strouhaný sýr Gruyère s trochou parmezánu. Pro sytější variantu si můžete připravit bramborovo – cibulovou polévku a to tak, že přidáte několik kostek brambor při vaření.

Zvláštní pozornost věnujte dávkování soli, vývar a sýr již mohou být velmi slané. „Dávejte také pozor, abyste cibuli nespálili, jinak bude polévka hořká.“

Dobrá cibulová polévka má vázanou strukturu.

Zajímavosti od babičky Chantal :

 „Pro turisty je to symbolické francouzské jídlo, stejně jako hlemýždi!“ Říká šéfkuchař jedné restaurace v Paříži.


Dárkové balíčky pro vás a vaše nejbližší i domácí mazlíčky

Kosmetika z Provence, delikatesy přímo z farmy, sladkosti..