Pravá francouzská cibulačka od babičky Chantal.
Dnes si společně uvaříme klasiku, která ve francouzské kuchyni nesmí chybět, je to recept na pravou francouzskou cibulačku (soupe à l’oignon). Pojďme na to 😊
Příprava: 10min – Vaření: 40min – Jednoduchý – 4 osoby
Ingredience
- 4 velké cibule (nebo 5 středních)
- 100g strouhaného sýra Gruyère nebo Ementál
- 4 plátky chleba
- 1l domácího drůbežího (nebo hovězího) vývaru
- 20g másla
- 1 polévková lžíce mouky
- Sůl
- Pepř
- Kalorie = vysoké 😊
Postup:
- Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na tenké kroužky.
- Rozpusťte máslo v hrnci a cibuli opečte asi 3 minuty než zezlátne.
- Cibuli posypte moukou, promíchejte a vařte 30 sekund.
- Přidejte sůl, pepř a zalijte vývarem. Hrnec zakryjte a vařte 30 minut.
- Polévku nalijte do 4 zapékacích misek.
- Do polévky přidejte plátky (větší kostky) chleba, posypte nastrouhaným sýrem Gruyère nebo ementálem a na několik minut vložte zapéct do trouby.
- Po vytažení ihned podávejte!
Tipy a rady pro další přípravy francouzské cibulačky:
V dalších receptech můžete vývar snadno nahradit suchým bílým vínem. Pro lahodnou gurmánskou cibulovou polévku smíchejte strouhaný sýr Gruyère s trochou parmezánu. Pro sytější variantu si můžete připravit bramborovo – cibulovou polévku a to tak, že přidáte několik kostek brambor při vaření.
Zvláštní pozornost věnujte dávkování soli, vývar a sýr již mohou být velmi slané. „Dávejte také pozor, abyste cibuli nespálili, jinak bude polévka hořká.“
Dobrá cibulová polévka má vázanou strukturu.
Zajímavosti od babičky Chantal :
„Pro turisty je to symbolické francouzské jídlo, stejně jako hlemýždi!“ Říká šéfkuchař jedné restaurace v Paříži.
Dárkové balíčky pro vás a vaše nejbližší i domácí mazlíčky
Kosmetika z Provence, delikatesy přímo z farmy, sladkosti..
Nejnovější komentáře