Nejlepší francouzský recept na zapečené brambory tzv. Gratin dauphinois. Je to tradiční gratinovaný pokrm francouzské kuchyně, původem z Dauphinoise, vyrobený z brambor a mléka. Toto jídlo je v Severní Americe známo jako „ au gratin style potatoes “ nebo „gratinované brambory“.
Přípravá: 30min – Vaření: 90min – Pro 6-8 osob – Jednoduchý
Ingredience pro francouzské zapečené brambory
- 750 ml mléka
- 250 ml 35% smetany
- 1 cibule, loupaná a rozpůlená
- 3 stroužky česneku, oloupané a rozpůlené
- 2 kg brambor, oloupané a nakrájené na plátky do tloušťky asi 3 mm
- 2,5 ml (1/2 lžičky na kafe) soli
- 100 g sýra Gruyère nebo ementál, strouhaný
Příprava
- Umístěte mříž do spodní části trouby. Předehřejte troubu na 200 ° C
- Ve velkém hrnci dejte mléko, smetanu, cibuli a česnek do varu. Mírně vařte 5 minut. Odstraňte cibuli a česnek. Přidejte brambory a sůl. Přiveďte k varu a mírně vařte 15 minut, několikrát mírně promíchejte. Vmíchejte sýr. Pepř. Dejte brambory do zapékací nádoby cca. 10cm vysoké a 30cm široké.
- Pečte 50 minut nebo dokud brambory nejsou propečené a do zlatova. Před podáváním nechte odpočinout 15 minut. Brambory se budou snadněji řezat.
- Podávejte a opepřete. Podáváme s zeleným salátem s dressingem a pečeným masem (krůtí, hovězí, telecí nebo vepřové).
Nejnovější komentáře